Gør-det-selv tips til alle projekter

Generelle Gør-det-selv tips til alle projekter

Selv om man er en dygtig gør-det-selv-type, kan man sjældent arbejde med bare den halve hastighed af en professionel håndværker. Det er derfor som hovedregel en god ide at lægge en timeplan og overveje, om man rent faktisk magter opgaven, og hvordan den bedst kan tilrettelægges.

Er der for eksempel tale om et projekt, der kan klares i små portioner over flere weekender? Kan man stå inde for kvaliteten af det færdige resultat? Man skal huske på, at gør det selv-arbejde bliver så godt, som man nu selv evner det. Der er derfor tale om en afvejning af, om man er tilfreds med sit eget resultat.

Guldkorn og Tips

Her kommer et par guldkorn til gør-det-selv-folket.

Når du skal gøre det selv, skal du altid vælge:

Opgaver som du kan udføre i et rimeligt tempo og i en for dig, acceptabel kvalitet.

Undgå opgaver der kræver store investeringer i værktøj. Opgaverne skal være nemme at gå til og fra, så selv en enkelt times arbejde får værdi, og der kan udføres af én mand.

Før du går i gang:

Planlæg dit arbejde og alle dine indkøb.

Sørg eksempelvis for at have afdækningsmaterialer, pap, plastik, tape etc. i en god kvalitet og i tilstrækkelige mængder. Mange vil helst ’springe over hvor gærdet er lavest’– hvilket alt for ofte ender med at blive dyrt i den sidste ende.

Sørg generelt for at beregne de nødvendige mængder til projektet bedst muligt, da det sparer mange ture til byggemarkedet.

Undervejs under selve projektet:

Ryd op og hold orden hele tiden!

Det gør arbejdet betydeligt lettere, giver overblik og så øger det sikkerheden at have en god orden.

Brug helst en støvsuger og ikke en kost.

Lav god kildesortering af dit affald lige fra starten, så du undgår at skulle sortere det henne på genbrugspladsen.

Hold værktøjet rent efter endt brug. Det gælder særlig i forbindelse med maling, cement og den slags, der tørrer ind og sætter sig fast. Hold også alt andet rent værktøj rent – særligt greb og håndtag.

Hold byggepladsen tør.

Der tilføres generelt altid vand til bygningen i forbindelse med mange byggeprocesser. Undgå overflødig fugt og spild af vand. Skab udtørring af rummene ved ventilation og opvarmning.

Byggematerialer, der opbevares udendørs, skal holdes fri fra jorden og overdækkes. Vær opmærksom på, at de meget lette engangspresenninger ofte ikke er vandtætte.

 

Når opgaven afsluttes:

Tænk på, at tiloversblevne materialer faktisk udgør en ressource, der kan have stor værdi, hvis de ellers opbevares ordentligt efterfølgende.

Kør affaldet væk med jævne mellemrum.

 

Vedligeholdelse:

Sørg altid for a vedligeholde værktøj og tilbehør, skruer, bitz, beslag m.m., og giv de bevægelige dele på værktøjet en dråbe olie. Det sikrer at værktøjet er i stand til at yde sit bedste og forebygger rust.

Fem digitale redskaber til gør-det selv-folket

Youtube – på videositet YouTube kan man finde alverdens videoer om alverdens ting. Det omfatter også videoguides til alt lige fra, hvordan du betjener en boremaskine, til hvordan du bygger din egen terrasse. Skriv ”tutorial” efterfulgt af det, som du gerne vil bygge, reparere m.v. – eller skriv bare ”gør det selv” eller måske ”Do it yourself” – i søgefeltet og se, hvordan du gør det. www.youtube.com

Love My Home – gratis online tegneprogram, hvor du eksempelvis kan tegne hele dit hus og prøve forskellige indretninger af. www.lovemyhome.net

iHandy Carpenter – med iHandy-app’en får du både vaterpas, målebånd og vinkel direkte på din mobiltelefon. Applikationen koster 13 kr. og fås både til iPhone og Android. Findes også i gratis version, hvor der dog kun er vaterpas.

Handy Man Diy – app, der kan hjælpe dig med at skabe overblik over byggeprojekter. Man kan eksempelvis oprette en tidsplan og et budget, og der findes også diverse instruktionsvideoer. Applikationen koster 12 kr. og fås både til Android og iPhone.

My Dream Home – Få inspiration og integrer de seneste boligtendenser i dit eget hjem. Den gratis applikation, My Dream Home, er faktisk lidt ligesom din helt egen indretningsarkitekt. Den samler flotte udklip fra de mest populære boligmagasiner digitalt.

Rigtig god fornøjelse!